Катаргейт“ е може би най-тежкият, сериозен и шокиращ скандал от много години

...
Катаргейт“ е може би най-тежкият, сериозен и шокиращ скандал от много години
Коментари Харесай

Как „Катаргейт“ разтърси Брюксел

„ Катаргейт “ е може би най-тежкият, сериозен и шокиращ скандал от доста години насам в Брюксел, настояват наблюдаващи, представени от „ Политико “.

И е най-големият в историята на Европейския парламент.

В петък полицията в белгийската столица обискира 16 жилища и влезе в Екологичен потенциал. Тя арестува петима души, измежду които зам.-председателката на Екологичен потенциал - гръцката социалистка и някогашна телевизионна водеща Ева Кайли. При претърсванията бяха конфискувани 600 000 евро в брой, компютри и мобилни телефони.

Задържаните са обвинени, че са били подкупени от Катар, с цел да лобират в негов интерес. В момента в емирството се организира международното състезание по футбол. Самият факт, че Катар завоюва семейството, провокира серия от кавги. Вчера стана ясно, че групата лобирала и за Мароко.
Коя е Ева Кайли  Ева Кайли. Снимка Facebook

Тя е един от 14-те зам.-председатели на Екологичен потенциал и в това качество е измежду най-високопоставените му служители. В родината си има статута на телевизионна звезда и е една от най-бляскавите персони в Брюксел.

В същото време Кайли се прояви като един от най-заклетите бранители на Катар. Наскоро тя назова арабската страна „ първенец в правата на служащите “ след среща с нейния министър на труда Али бин Самих ал Мари. И то на фона на известните смъртни случаи измежду служащите, строящи стадионите за международното състезание. Гъркинята дава отговор за връзките на Екологичен потенциал с Близкия изток.

Партньорът на Кайли – италианецът Франческо Джорджи, също бе арестуван, настояват полицейски източници и близки до двойката хора. Той е консултант в Екологичен потенциал за Близкия изток и Северна Африка. Основател е на неправителствената организация Fight Impunity („ Бори се с безнаказаността “). Нейната цел е да предизвиква „ отговорността като главен дирек на архитектурата на международния мир “.
Кои са останалите забъркани
Главната фигура в абсурда е Пиер Антонио Панцери, който е и ръководител на Fight Impunity. Той е някогашен италиански евродепутат, също от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). В родината му бяха арестувани брачната половинка му и щерка му. В заповедта за ареста им Панцери е упрекнат, че е упражнявал политически натиск върху евродепутати в интерес на Катар и Мароко. Така твърди „ Политико “, чиито кореспонденти са видели документа.
 Пиер Антонио Панцери. Снимка Уикипедия

Проверяват се и някогашни помощници на евродепутати, най-много тези, които са свързани с Fight Impunity. Освен че арестува Франческо Джорджи, полицията запечата кабинета на различен някогашен помощник на организацията, който в този момент сега е асистент на белгийската социалистка Мария Арена.

Самата Арена е от италиански генезис. Тя е ръководител на Подкомисията по правата на индивида, като наследи поста от Пиер Антонио Панцери. Тя обаче не е нито арестувана, нито разпитвана.
 Франческо Джорджи. Снимка LinkedIn

Членове на борда на Fight Impunity са много високопоставени персони. Сред тях са някогашният висш представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини, някогашният еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, някогашният италиански външен министър и евродепутат Ема Бонино и някогашният френски министър председател Бернар Казньов. Вчера Могерини е подала оставка от поста си във Fight Impunity.

Арестуван е и Николо Фига-Таламанка, оповестява италианската организация АНСА. Той е общоприет шеф на друга неправителствена организация – No Peace Without Justice („ Няма мир без правораздаване “). Предмет на активността й са интернационалното наказателно правораздаване, правата на индивида и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка. Официално организацията е основана в Ню Йорк и Рим. В Брюксел обаче тя се обитава на еднакъв адрес с  Fight Impunity. Основател на No Peace Without Justice е упоменатата нагоре Ема Бонино.
 Николо Фига-Таламанка. Снимка Facebook

Арестите обаче не засягат единствено хора, свързани с Европейския парламент.

Задържан е Лука Визентини, който единствено преди месец бе определен за общоприет секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. Преди това той дълго време оглавяваше Европейската конфедерация на профсъюзите. Дори не му се наложи да работи на нов адрес. И двете организации се намират на един и същи адрес в Брюксел, отбелязва „ Политико “.

Международната конфедерация се прочу като бранител на Катар в региона на трудовото право. Шаран Бъроу – предшественичката на Визентини, посъветва неотдавна критиците да идат на място и да видят по какъв начин се усещат служащите, строящи стадионите за международното състезание.
 Лука Визентини. Снимка УикипедияЗащо Катар е желал лобирането
Първенството, което приключва след седмица, сподели Катар в мощно отрицателна светлина. Обвиненията в подкупи при избора на хазаин на шампионата и робските условия за задграничните служащи хвърлят подозрения върху избора на емирството. Отделно на рецензия бе подложено консервативното отношение в страната към дамите и ЛГБТ общността.

Катар желае да резервира положителната си известност. Това е витално значимо за постигането на съглашения със страните от Европейски Съюз за доставка на полутечен природен газ. Европейският парламент разисква даването на безвизов режим за Катар в страните от Шенгенското съглашение. Идната седмица обаче на пленарната сесия в Страсбург ще бъде изключително гласувано прекратяването на всевъзможни договаряния по въпроса.
Как е лобирала Ева Кайли
Смята се, че тя е предводителят на немалка група евродепутати от СиД, защитаващи Катар.

На 24 ноември на сесия в Страсбург бе призната резолюция, осъждаща гибелта на стотици служащи мигранти в емирството. При дебатите обаче Кайли приказва за „ историческа промяна “ на арабската страна във връзка със международното състезание. Седмица по-рано тя гласоподава за визова либерализация за Катар и Кувейт в парламентарната Комисия по цивилен свободи, правораздавания и вътрешни работи.

Ева Кайли пътува до Доха сама, откакто локалните управляващи анулираха посещаване на група евродепутати от Делегацията за връзки с Арабския полуостров преди започването на шампионата. Те трябваше да ревизират спортните обекти и да се срещнат с измененията в трудовото законодателство. След това Кайли се постара да похвали наляво и надясно трудовите промени в Катар. Медиите в емирството цитираха думите ѝ, че тя съставлява 500 милиона европейски жители, които виждат напредъка там.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР